torsdag 25 september 2014

140924, Key West-Miami

140924, USA Roadtrip
Plats: Miami (FL) - Key West (FL)
Hotell. The Kent Hotel
270 km. Räknar inte in detta i totalen.
Tillbaka till Miami Beach. Bilresan tillbaka gick mycket smidigt. Vädret var bättre och 
köerna kortare. Vi hann med ett kort dopp i havet och en bit mat innan det var dags att 
bege sig till kvällens begivenhet Miami Marlins mot Philadelphia Phillies i baseball. 
Miami spelar mot Philadelphia två dagar i rad, varför vet jag inte.

Här är lite korfattad info om baseball.

Baseboll är en stor sport i Nordamerika och delar av Latinamerika. Baseboll är också populärt i Östasien, främst Japan, Sydkorea och Taiwan.

Spelet utövas av två lag om vardera nio spelare (tio om man räknar med designated hittern=utvald slagman), för vilka det går ut på att göra fler poäng än motståndarna.

Spelplanen är en kvadrat med 90 foots (27,45 m) sida. Den har fyra stycken baser.
Pitchern står på en liten kulle, 25 centimeter hög, och avståndet till utslagsplatsen 
är 18,39 meter. En pitcher kan kasta bollen i 160 km/h.

Utelagets pitcher (kastare), försöker kasta bollen förbi motståndarnas (innelagets) slagman till sin catcher (mottagare). Pitchern försöker kasta tre strikes till slagmannen, där en strike är ett kast som går igenom strikezonen, vilket är en liten tänkt rymd i luften ovanför utslagsplatsen (home plate). Strikezonen är en rektangel från slagmannens knä till armhålan ovanför hemplattan.

Slag: Slagmannen slår och missar ett kast i strikezonen. Det är även slag om slagmannen svingar slagträt, oberoende av om kastet är innanför eller utanför strikezonen, och om slagmannen träffar bollen men den går foul (utanför planens ytterlinjer). 
Slagmannen slår inte på ett kast innanför strikzon

Boll: Ett kast utanför strikezonen. Efter fyra bollar får slagmannen gå till första basen (walk).

Löpning: Slagmannen blir löpare (runner) när han slagit bollen inom det giltiga området, fått en walk efter fyra bollar, träffats av ett kast på kroppen eller om fångaren tappat ett tredje slag och slagmannen hunnit till första basen utan att bli bränd.

Endast en innespelare får stå på varje bas. Så länge man vidrör en bas med någon del av sin kropp kan man inte bli bränd. Första basen får man springa igenom. På fjärde basen (utslagsplatsen) gör man poäng och där behöver man inte heller stanna.

Bränd. Man kan bränna spelare på flera sätt. Till att börja med kan slagmannen brännas direkt genom tre missade slag. Vidare kan man bränna slagmannen genom att man fångar bollen med en lyra innan den hinner studsa (gäller även foulslag). Slutligen kan man bränna spelare genom att en spelare i utelaget vidrör en löpare som inte har kontakt med någon bas med en hand eller handske där bollen ligger, en så kallad tag, eller genom att en spelare i utelaget med bollen under kontroll trampar på en bas som en löpare är tvingad att löpa till, en så kallad force play. Även om slagmannen blir bränd när han slår en lyrboll, kan löpare på bas försöka att avancera under förutsättning att lyran inte innebär den tredje bränningen i inningen (gäller även foulslag). Löparna får dock bara börja springa efter att lyran fångats. 

En match består av nio innings. När tre innespelare är brända byter lagen plats.

Homerun är ett slag - oftast över outfieldstaketet - som gör att slagmannen kan springa runt alla baser till utslagsplatsen, vilket ger en poäng. Avståndet ska vara cirka 92-108 meter till staketet i de respektive hörnen och cirka 119-133 meter längst ut på centerfield. Om det står spelare på baserna får även de springa hem. Om det står tre spelare på varsin bas innebär det att man får  fyra poäng på ett slag, vilket är max. Detta att göra fyra poäng på ett slag kallas en grand slam. 

Man kan även göra en inside-the-park homerun om man hinner runt alla baserna fastän bollen inte gick ut från plan och fortfarande är i spel. En boll som studsar i marken och sedan hoppar över outfieldstaketet räknas som en double. Slagmannen får då gå till andra bas. En löpare på första bas får en sådan gång gå till tredje bas och spelare på andra bas och tredje bas gör poäng.

Ett intressant nedslag i amerikans kultur.
Fest och glädje på Marlin Park trot att Miami förlorade dagens maych med 1-2.
01 Snart framme i Miami Beach igen
02 Ett kort bad innan middagen
03 Stranden Miami Beach
04 Marlin Park baseballstadion
05 Philadelphia Phillies tränar. Obs öppen fond.
06 Några RBare laddar
07 Miami i svart. Slagmannen börjar en löpning
08 Philadelphias pitcher
09 Scoreboard med mängder av info
10 Philadelphia snackar ihop sig

5 kommentarer:

  1. Hej ! Hemingways hus hade varit intressant att se. Det var vågat av er att ta den turen i det vädret. Oj oj oj dom där reglerna för baseball........jag kom bara till hälften. I morgon fär det fredag ..så härligt. Det är lovat fint väder, själv kommer jag att vara i Kivik under helgen. Ha det fortsatt bra. Hälsn G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå tog jag bar dom allra enklaste och hälften av reglerna. Du måste plugga på detta G.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Nu är det femte gången jag försöker kommentera men går det inte nu får det vara. Reglerna verkar minst sagt komplicerade, men om man som jag giller folkfesten mer än själva matchen spelar det ju ingen roll. Har sett delar av en engelsk cricketmatch en gång och det var ju inte heller lätt att förstå. Här håller man på och gräver för fiber på andra sidan gången och på köpet fick jag min stubbe bortgrävd. Det var bra. Ha det bra ni också/Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att reglerna för cricket är besvärligare. Jag har aldrig fattat dom. Det var roligrt med baseboll i alla fall.

      Radera